Hogyan használjuk a kókuszrostot?

A kókuszrost alkalmazása a kertészek körében az utóbbi néhány évtizedben számottevőn megnövekedett. A holland kertészek már több mint fele teljesen átállt a kókuszrostalapú termesztésre, de a világ más országaiban is közkedvelt, melyet a kókusztégla ára is lehetővé tesz. A kókuszrost alkalmazása a zöldségtermesztésen belül a paradicsom-, az uborka-, valamint a paprikatermesztésben is egyre gyakrabban használatos ültető közeg. A dísznövénytermesztésben pedig a rózsánál, a gerberánál, a liliomnál, a szegfűnél, illetve a földkeverékek készítése során a faiskolákban is alkalmazzák.

Az üzletek polcain többféle, több felépítésű kókuszrostot is találhatunk. Többnyire az egészen finomra vágott kókuszrostot alkalmazzuk, de létezik úgynevezett chips is, mely az fél cm-es apró kockáktól a 2-3 cm-es nagyobb darabokig változik a kategorizálás alapján. A kókuszrostot gyártó cégek többsége műanyag fóliába csomagolja a már préselt kockákat, vagy az ömlesztett kókuszrostot különböző nagyságú kiszerelésben szerezhetjük be. A leggyakrabban választott kókusztégla kiszerelése 0,65kg, a kókuszbála esetében pedig az 5 kg-os.

A megvásárolt kókusztéglát a kicsomagolást követően egy tiszta vödörbe helyezzük, majd benedvesítjük. A leggyakoribb méretű kókusztéglához, a 0,65 kg-oshoz nagyjából 4-5 liter víz szükséges. Ekkora mennyiségű kókusztéglából 7-8 liternyi ültető közeget nyerhetünk. Mivel a nagyobb kókuszrost nagyobbra is fog dagadni, nagyobb méretű edényre lesz hozzá szükségünk, például egy műanyag láda megfelel a célra. A kókusztéglához, illetve a nagyobb méretű kókuszrosthoz is bátran használhatunk akár esővizet is. Az úgynevezett chipskockákat szintén ugyanúgy nedvesíthetjük, mint a kókusztéglát.