logo

Miből készül a kókusztégla?
A kókusztégla a kókuszrost préselt változata. A kókuszrost a széleskörűen felhasznált kókuszdió mellékterméke. A kókuszpálma rostos héjából kiváló termőtalaj hozható létre.

Mire használható a kókusztégla?
A kókusztégla alkalmazható mind a zöldségtermesztésben, mind pedig a virágtermesztésben. Kimondottan javasolt a növények gyökereztetéséhez, de konténeres növények, függőkosarak közegeként is kiválóan használható.

Önmagában is használható a kókusztégla?
A kókusztéglát egyedüli termőföldként is választhatjuk a növényeink számára, de akár más típusú talajhoz is keverhetjük, hogy javítsuk annak minőségét. Főként a lazább szerkezetű talajok javítására javasoljuk.

Hogyan kell használni a kókusztéglát?
A préselt kókusztéglát be kell áztatni, de ügyeljünk rá, hogy egy nagyobb edényt válasszunk a célra, hiszen 3-4-szeresére is növekedhet, de akár kisebb darabokra törve is kiválóan beáztathatjuk. Amikor a kókuszrost leülepedett, többször keverjük meg. A már megduzzadt kókuszrostot mossuk át folyó víz alatt. Erre a célra választhatunk mind forró vizet, mind pedig desztillált vizet. Mielőtt használni kezdenénk, forgassuk át. Amennyiben a mélyebb rétegek nem szárazak, nem szükséges ismét öntözni. Ha mégis vizet kell hozzáadnunk, 1 liter kókuszrost közeghez 1 dl vizet öntsünk.

Hol vásárolható kókusztégla?
Kókusztéglát nagyon egyszerűen, a megrendelés menüpontunk alatt rendelhet.

Milyen kedvező tulajdonságokkal rendelkezik a kókuszrost?
A kókuszrostnak számos előnye van, kitűnő a légáteresztő, valamint a víztárolási képessége. Jó szellőségének köszönhetően nem kell tartanunk a penész megjelenésétől. Nem lehet túlöntözni, ugyanis csakis a kellő mennyiségű vizet tárolja, melyet ily módon folyamatosan tud biztosítani a növény számára. Emellett a baktériumoktól is mentes, és akár többször is használható.

Melyek a kókuszrost előnyei a tőzeggel szemben?
A tőzeget bányásszák, mely azt is jelenti, hogy nem elapadhatatlan forrás. Bányászatának költségei magasak, ellentétben a kókuszrostéval, mely melléktermék révén környezetbarát is. A kókuszrost szerkezete szellősebb, mint a tőzegé vagy a virágföldé. Ennek a tulajdonságának köszönhetően pedig a vizet is jobban megtartja.

Mennyi a kókusztégla ára?
A kókusztégla ára nagyon kedvező, és akár több liter termőközeg is előállítható belőle víz hozzáadásával. Mivel többször is használható, hosszabb távon is költséghatékony megoldás.

Mit jelent, hogy mosott kókusztégla?
A kókuszrostból készült kókusztégla három különböző típusát különböztethetjük meg. A mosatlan kókuszrostot semmilyen kezelési eljárásnak nem vetik alá, a mosott kókusztéglát többször is átmossák vízzel, az ültetésre kész kókusztéglát pedig kalciummal kezelik, majd vízzel is átmossák.

Mit jelent, hogy pufferolt kókusztégla?
A mosott kókusztégla tartalmaz nátriumot és káliumot, mely anyagok akkor okoznak gondot, amikor a növény tápanyagellátása során kalciumot és magnéziumot juttatunk ki. Ez azért okoz problémát, mert a magnézium és a kalcium meggátolja, hogy a növény nátriumot és káliumot vegyen fel, egyszerűen fogalmazva kilöki, így a növény számára ez a két anyag hozzáférhetetlenné válik. A pufferolás során a feltöltést minőségi műtrágyákkal végzik, valamint a felszabaduló nátriumot és káliumot pedig teljesen eltávolítják.

Kinek javasolt a kókuszrost termesztőpaplan?
A kókuszrost termesztőpaplan használatát a nagyobb kertészetek számára ajánljuk. A hobbikertészek számára a kókusztéglát javasoljuk.